Domowe hot-dogi

4.48 (145 ocen)

Są obłędnie pyszne polecam!!!

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mleka
    1/4 szkl wody
    2 łyzki oleju
    1 jajko
    1 łyzeczka soli
    25g świeżych drożdży

    ponadto:
    6 parówek bez osłonek
    6 plastrów sera żółtego tostowego
    ziarna sezamu do posypania
    roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowe hot-dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawic na 15 minut. Po tym czasie zaczyn wymieszac z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.
    Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części a z każdej zrobić owalnego placuszka o długości ciut większej od parówki. Na każdym placuszku ułożyć przekrojony żółty ser (na pół i prostokaty ułożyć wzdłuż placka). Na to ułożyć parówkę i dokładnie zlepić ciasto dookoła. Lekko zrolować i ułożyc łączeniem na spód na blasze wyłożonej matą do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Każdego hot-doga nasmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia.

Porady

Można przekroic na pół i do środka dać po odrobinie keczupu i musztardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować