Domowe kokosanki przygotowałam w dwóch wersjach. Połowa porcji to tradycyjne ciastka, a drugą wzbogaciłam o dodatek polewy czekolady. Przepis na kokosanki pochodzi z książki: "Seria 100. Potrawy z ciasta ucieranego".
Składniki:
Kokosanki:
20 dag wiórek kokosowych
1 szklanka mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
100 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka skórki z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowe kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę umyć i sparzyć. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodać jajko i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta formować małe kulki, które następnie spłaszczać w dłoni. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Wystudzić.
2.Wersję czekoladową przygotować roztapiając czekoladę z odrobiną mleka zagęszczonego w kąpieli wodnej, kolejno rozsmarować na powierzchni ciastka i posypać wiórkami.
Komentarze