1.Ziemniaki obieramy, płuczemy, wrzucamy do posolonej wody i gotujemy ok. 10 min. (tak, żeby delikatnie zmiękły)
2.Lekko studzimy, kroimy w słupki i wkładamy do sitka i zanurzamy w garnku z rozgrzanym olejem (140C).
3.Gdy frytki wypłyną na powierzchnię - wyjmujemy sitko z ziemniakami.
4.Czekamy chwilę aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury. Po raz drugi wkładamy sitko z ziemniakami i smażymy do uzyskania złotego koloru.
5.Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym – dzięki temu tłuszcz z frytek wchłonie się w papier.
6.Solimy i posypujemy ziołami i mieszamy.
Porady
Gdybyśmy smażyli frytki bez wyjmowania i ponownego wkładania do rozgrzanego oleju - nie byłyby chrupiące
Komentarze