Pyszne gołąbki uczyli mnie gotować Rodzice.Ten przepis jest mojego Taty.Mama gotuje gołabki w sosie własnym,a Tata w pomidorowym.Obie wersje są pyszne.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
FARSZ NA GOłąBKI::
- mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 50 dekagramów
- cebula: 2 sztuki
- bułka kajzerka (namoczona,dokłądnie odciśnięta): 2 sztuki
- Jajko: 1 sztuka
- czosnek (przeciśnięty przez praskę): 1 ząbek
- sól: 2 szczypty
- pieprz (czarny/świeżo mielony): 2 szczypty
- papryka słodka: 1 szczypta
- majeranek: 1 łyżeczka
- tymianek: 0.5 łyżeczki
- ziele angielskie (najlepiej kupić mielone ziele angielskie): 0.5 łyżeczki
- natka pietruszki (drobno posiekana): 2 łyżki
- liść laurowy: 1 sztuka
SOS I DODATKI DO GOłąBKóW::
- kapusta biała (średniej/dużej wielkości,zwrócić uwagę na wielkość liści): 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
- sok pomidorowy (gęsty lub przecier w kartonie): 1 szklanka
- cukier: 1 szczypta
- olej: 4 łyżki
Domowe gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mięso mielone z cebulą,czosnkiem,przyprawami,jajkiem i kajzerką.
2.Kapustę wybrać ładną,jędrną,aby miała zdrowe i duże liście.Wykroić z niej głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę,gotować (pod przykryciem) na najmniejszym ogniu 10-12 minut.
3.Kapustę obrócić i gotować jeszcze 8 minut.Pozostawić w garnku jeszcze 10 minut.Wyjąć kapustę,chwilę odczekać i ściągać po kolei liście na drewnianą deskę.Jeżeli to konieczne ściąć też twardą część od strony głąba.
4.Wybrać największe i najładniejsze liście na 6-8 gołabków.Liście napełnić mięsem, zawinąć (na dole liścia układamy farsz, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze). Gołąbki ciasno układać w garnku (na dno garnka wlać olej).Lekko podpiec przez 2-3 minuty z każdej strony.Wlać wodę,najlepiej aby gołabki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy.
5.Do garnka wsypać ziele angielskie,wrzucić liść laurowy,gotować 90 minut.Ugotowane gołąbki wyłożyć na talerz, a do garnka z wodą, w której się gotowały wlać sok pomidorowy wymieszany z koncentratem pomidorowym. Doprawić pieprzem i solą do smaku (jeżeli to konieczne,smakować).
6.Podawać z ryżem lub makaronem razowym.Posypać natką pietruszki,polac sosem pomidorowym.Ja w sosie gotuję jeszcze pocięte liście kapusty i tez je dodaję,bo tak lubię.
Komentarze