Domowe bezy

5 (170 ocen)

  • 3 godz.

Takie bezy robione w domu są całkiem inne od tych kupnych, z wierzchu kruchutkie, w środku lekko miękkie, ciągnące się. Domowe bezy wykorzystuję do deserów, np do eton mess.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 białka
    150 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki octu 25%
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Domowe bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka powinny być zimne. Umieść je w misie miksera i ubijaj, gdy zacznie powstawać piana dodawaj partiami cukier, potem dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijaj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 150 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżką beziki, zostaw między nimi spory odstęp. Mi z tych proporcji wyszło 8 dosyć dużych bez. Bezy piecz 30 minut w temp. 150 st. C, potem zmniejsz temperaturę do 100 st. C i susz je do 2 godzin. Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i dosuszaj bezy 30 minut.

Porady

Takie bezy można wykorzystać do deserów np. eton mess, mini pavlova.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować