Składniki na ciasto:
25g świeżych drożdży,
szklanka ciepłej wody,
3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
pół łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
łyżka oliwy.
Domowa pizza z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.
Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę.
Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat.
Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
2.Kiełbasę kroję w większą kostkę, pomidory w półplasterki, oliwki w krążki, a pieczarki w plasterki.
Ser ścieram na tarce o dużycj oczkach.
Połowę koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą i pozostałymi przyprawami wedle upodobań.
Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.
Zaczynam rozkładać składniki: kiełbasę, pomidory, pieczarki, oliwki i ser.
Pizzę pieczę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).
Porady
Pizza jest upieczona, kiedy wierzch się zrobi się złoty.
Smakuje pysznie z sosem czosnkowym, najlepiej domowej roboty :)
Komentarze