Domowa mielonka z suszonymi grzybami z szynkowaru

4.51 (200 ocen)

  • 24 godz.

Już więcej nie kupimy wędlin ze sklepu!

  • 24 godz.

Składniki:

  • 750 g karkówki
    500 g surowego boczku bez skóry
    3 garście namoczonych grzybów
    2 łyżeczki peklosoli
    4 ząbki czosnku
    4 łyżeczki żelatyny
    woreczek do szynkowaru
    50 ml wody z grzybów
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wędliny

Domowa mielonka z suszonymi grzybami z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na grubych oczkach razem z wcześniej namoczonymi grzybami. Dodajemy starte ząbki czosnku, peklosól oraz żelatynę.
    Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około pięć minut.

    Następnie do szynkowaru wkładamy woreczek i upychamy w nim mięso. Zawiązujemy sznurkiem (ja niestety tego nie zrobiłam i cała pyszna galaretka była na wierzchu, ale i tak zjedliśmy ją ze smakiem jako dodatek do sosu. ;p) i zakładamy wierzchnią pokrywę ze sprężyną.

    Pozostawiamy na noc w lodówce.

    Następnego dnia zagotowujemy wodę w wysokim garnku i wykładamy szynkowar. Naszą domową mielonkę parzymy przez półtorej godziny w temperaturze około 90 stopni tak, by woda sięgała do mniej więcej 1 cm poniżej pokrywy.

    Następnie ostrożnie wyciągamy i wkładamy do zimnej wody z kostkami lodu. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy z woreczka i cieszymy się pyszną, domową wędliną.

Porady

Jeśli nie posiadacie szynkowaru można zrobić to samo w słoikach, tak jak w tym przepisie: http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2012/09/Domowa-kielbasa-w-sloiku-bez-konserwantow.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować