750 g karkówki
500 g surowego boczku bez skóry
3 garście namoczonych grzybów
2 łyżeczki peklosoli
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki żelatyny
woreczek do szynkowaru
50 ml wody z grzybów
Domowa mielonka z suszonymi grzybami z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na grubych oczkach razem z wcześniej namoczonymi grzybami. Dodajemy starte ząbki czosnku, peklosól oraz żelatynę.
Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około pięć minut.
Następnie do szynkowaru wkładamy woreczek i upychamy w nim mięso. Zawiązujemy sznurkiem (ja niestety tego nie zrobiłam i cała pyszna galaretka była na wierzchu, ale i tak zjedliśmy ją ze smakiem jako dodatek do sosu. ;p) i zakładamy wierzchnią pokrywę ze sprężyną.
Pozostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia zagotowujemy wodę w wysokim garnku i wykładamy szynkowar. Naszą domową mielonkę parzymy przez półtorej godziny w temperaturze około 90 stopni tak, by woda sięgała do mniej więcej 1 cm poniżej pokrywy.
Następnie ostrożnie wyciągamy i wkładamy do zimnej wody z kostkami lodu. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy z woreczka i cieszymy się pyszną, domową wędliną.
Porady
Jeśli nie posiadacie szynkowaru można zrobić to samo w słoikach, tak jak w tym przepisie:
http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2012/09/Domowa-kielbasa-w-sloiku-bez-konserwantow.html
Komentarze