Domowa kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie godziny wcześniej jelita opłukujemy letnią wodą z soli. Następnie zalewamy je wodą o temperaturze około 30 stopni i pozostawiamy na godzinę. Następnie odlewamy wodę, uzupełniamy ponownie z jedną łyżeczką octu (dzięki temu jelita będą bardziej przejrzyste).
Boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki wkładamy do czystej gazy i bardzo mocno odciskamy nadmiar wody. W garnuszku (lub w mikrofali) zagotowujemy mleko i dodajemy do ziemniaków. Ścieramy dwa ząbki czosnku, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
Tulejkę smarujemy odrobineczką smalcu i nawlekamy delikatnie jelito, sprawdzając czy nie ma dziur. Koniec zawiązujemy sznureczkiem i wypełniamy ziemniakami.
Co piętnaście centymetrów skręcamy i oddzielamy kiszki (wyjdzie około czterech z tej ilości składników).
Przygotowane kiszki kładziemy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym 50 g smalcu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę, z termoobiegiem.
Podczas pieczenia smarujemy pozostałym smalcem, dzięki czemu skórka będzie powalająco chrupiąca. ;)
Komentarze