Zachciało mi się coś słodkiego, czyli trzeba przystąpić do kolejnego eksperymentu. Taka domowa czekolada nie dość, że pyszna i daje nieograniczone możliwości kombinacji, to jeszcze zdrowa jest :)
Składniki:
1) 120 g stałego oleju kokosowego
2) 80 g ksylitolu
3) 2 łyżki syropu klonowego
4) 25 g ciemnego kakao
5) miąższ z połowy laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu
6) bakalie, np. żurawina, orzechy, rodzynki, pistacje
Domowa czekolada (wegańska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego ksylitol i syrop klonowy, następnie kakao i miąższ z połowy laski wanilii lub aromat. Chwilę podgrzewamy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy bakalie według uznania.
2.Masę przelewamy do foremek (ja użyłam pojemniczków po serkach :) i ostudzoną wstawiamy do zamrażarki na pół godziny. Potem przechowujemy w lodówce.
Komentarze