2 piersi z kurczaka
olej
mały por
2 marchwie
kiełki fasoli Mung ok 150g
grzybki Mun kilka sztuk
cebula
papryka czerwona
sól
pieprz
papryka suszona słodka
śmietana 18% - ok 4 łyżki
czosnek - 2 ząbki
dwa plastry sera
Domowa chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju. Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki. Marchew obieram i również kroję w małe, cienkie paseczki, Pora myję i kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę również myję i kroję w małe kosteczki lub paseczki. Fajnie sprawdza się do tego robot kuchenny który posieka nam wszystko na równe paseczki.
2.Wszystkie warzywa dodaję do mięsa na patelnie i mieszam. Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie.Całość podaje na ryżu.
3.Na sam koniec wycinam foremką np do pierników dwa serduszka i umieszczam je na talerzyku. Danie gotowe!
Porady
Gdy sos jest za gęsty lub jest go za mało to możemy dolać maślanki.
Komentarze