Dietetyczny sernik z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz orzechy, dodajemy jajko, masło i syrop z agawy. Siekamy nożem aż składniki zaczną się łączyć, następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Następnie wyciągamy ciasto, wałkujemy na grubość około 0,5 cm, nawijamy na wałek i przekładamy do formy o średnicy 25 cm, wysokość 4 cm.
Ciasto nakłuwamy i wkładamy do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik, grzanie góra - dół, 170 stopni przez dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy wydrążone awokado, sok z cytryny,szczyptę soli i syrop z agawy.
Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Żelatynę namaczamy przez dziesięć minut w wodzie, po napęcznieniu odsączamy lekko odciskając, przekładamy do miseczki i wkładamy do mikrofalówki na najniższą moc, na około dziesięć sekund.
Do żelatyny dodajemy łyżkę masy sernikowej, mieszamy i dodajemy do reszty masy.
Miksujemy ponownie, wylewamy na upieczony spód. Ciasto dekorujemy karambolą, schładzamy przez dwie - trzy godziny.
Komentarze