dietetyczny placek fasolowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis powstał spontanicznie, ale efekt końcowy jest zachwycający! Bardzo łatwe i szybkie danie, sprawdzi się na obiad jak i na kolację. Polecam również osobom na diecie redukcyjnej.

  • 30 min

Składniki:

  • Pół puszki fasoli czerwonej
    Dwa jajka
    Łyżka mąki pelnoziarnistej
    Łyżka otrębów
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Sól, pieprz, słodka papryka, suszona bazylia, tymianek

    Na wierzch:
    dwa plastry wędliny
    Ser żółty o niższej zawartości tłuszczu(można użyć zwykłego sera żółtego bądź mozarelli)
    Czarne oliwki
    Pomidor pokrojony w plastry
    szpinak świeży
    brokuł
    koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Dietetyczny placek fasolowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę miksujemy na gładką masę
  • 2. Jajka rozkłócamy dodając do nich przyprawy
  • 3. mieszamy jajka z mąką, otrebami, fasolą, proszkiem do pieczenia oraz ziołami
  • 4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią naszą masę, formując dowolny kształt. Jeżeli posiadamy silikonową foremkę to możemy w niej umieścić naszą masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
  • 5. Po 10 minutach wyjmujemy nasz placek, smarujemy go koncentratem, nakladamy wszystkie składniki(można użyć wszystkiego, co mamy w lodowce) ja polozylam kolejno-liście szpinaku, drobiową wedlinę, ugotowany brokuł, plastry pomidora, pokrojone oliwki oraz ser żółty. Zapiekamy wszystko przez około 5 minut, do rozpuszczenia sera.

Porady

Do placka świetnie pasuje sos czosnkowy wykonany na bazie jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować