Dietetyczny pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie umyć, obrać ze skórki, wyciąć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, i odstawić, aby cukinia puściła wodę.
2.Obierać marchew i zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wycisnąć z cukinii nadmiar wody i wymieszać dokładnie z utartą marchwią, cebulą, czosnkiem, papryką, kaszą manną, płatkami owsianymi, przyprawami, olejem i żółtkami.
3.Białka ubić na sztywną pianę. Białka połączyć z warzywami. Przełóżyć masę do większej keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec pasztet w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzić w gorącym piekarniku.
Komentarze