Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika

4.47 (149 ocen)

  • 45 min

Te dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika przygotowuje się bardzo podobnie jak ich oryginalną wersję. Wyróżnia je jednak to, że po upieczeniu w piekarniku są znacznie bardziej chrupiące od tych smażonych w głębokim tłuszczu.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 ziemniaków lub 600 g
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2-3 łyżki zarodków pszennych/otrębów
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobne wiórki i odstawiamy na 10 min. Cebulę drobno siekamy. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, zarodki/otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2. Blachę wykładamy silikonowa matą do pieczenie lub papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Na blachę wykładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy na kształt placków. Blachę z plackami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 15 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy wszystkie placki do góry nogami i pieczemy jeszcze ok 10 min.

Porady

Takie placki ziemniaczane z piekarnika podałam z sosem jogurtowo-koperkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować