Dietetyczne kule twarogowe z musem berry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem tak aby nie było w nim grudek.
2.Dodajemy jajko, mieszamy masę.
3.Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu
4.Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy masę ręką
5.Nastawiamy wodę w garnku - lekko solimy
6.Gdy woda będzie dochodzić lepimy kuleczki (wielkości ok. łyżki z czubem)
7.Kulki wrzucamy na wrzątek, gotujemy do wypłynięcia na mocnym gazie, potem zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 8 min.
8.W międzyczasie blendujemy owoce na mus.
9.Wyciągamy kuleczki bezpośrednio na talerz, polewamy musem i jogurtem, posypujemy owocami. Podajemy ciepłe, bo wtedy są najbardziej miękkie i pulchne.
Porady
Mus możesz zastąpić innym dowolnym musem owocowym, badź po prostu jogurtem z owocami czy konfiturą.
Komentarze