Dietetyczna szarlotka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon na jabłka w pełni, polecam szarlotkę prosta, smaczna i dietetyczna:)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 paczka biszkoptów
    2 galaretki cytrynowe
    1kg jabłek ( polecam kruche)+ łyżka cynamonu
    1 śnieżka
    1 szkl. mleka

Dietetyczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty układam w tortownicy. Rozpuszczam 2 galaretki ( oddzielnie- każdą w szklance wody, ja użyłam takich bez cukru). Jabłka obieram ze skórki, kroję na kawałki i wrzucam do rondla aby się rozgotowały, posypuję cynamonem. Gdy jabłka się rozgotują- ja zostawiłam kawałki owoców, studzimy i dodajemy do nich tężejącą galaretkę. Masę jabłkową wykładamy na biszkopty. Całość wkładamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śnieżkę na mleku i dodajemy tężejącą galaretkę, wykładamy na masę jabłkową, posypujemy wierzch cynamonem i wstawimy do lodówki. Po 3 godzinach torcik jest gotowy do zjedzenia.

Porady

Do jabłek nie dodawałam cukru- masa była dość słodka. Można użyć zwykłych galaretek, ja osobiście polecam takie bezcukrowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy