- 50 dag kg pieczarek
- papryka czerwona
- 80 g sera żółtego niskotłuszczowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ketchup lub sos
- 20 dag chudej wędliny
- 1 mała cebula
- chili, pieprz
-natka pietruszki
Dietetyczna pizza-light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyrabiamy ciasto. W tym celu rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, a sól i cukier rozpuszczamy w wodzie. Następnie dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego. Wszystko wlewamy do naczynia z mąką, cały czas mieszając. Przygotowana masę umieszczamy na stolnicy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je na 10-15 minut i ponownie wyrabiamy przez 5 minut. Nastepnie wałkujemy je, formując koło grubości ok. 10 mm i smarujemy koncentratem pomidorowym.
2.Pieczarki kroimy na małe kawałki i dusimy na małym ogniu z niewielką ilością oleju roślinnego, ok 10 minut. W między czasie kroimy wędlinę, warzywa i ucieramy ser.
3.Na przygotowanym cieście układamy pieczarki, warzywa i ser. Następnie wkładamy wszystko do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut. Jeżeli pizza będzie już gotowa to polewamy sosami, posypujemy zieloną natką i przyprawiamy chili i pieprzem, które przyspieszają metabolizm.
Komentarze