Dewolaje w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem i rozbijamy. Na każdym układamy
grube paski masła. Ciasno
zwijamy w roladki. Obtaczamy
w rozkłóconych jajkach, a następnie
w bułce tartej. Smażymy
na rozgrzanym tłuszczu na
złoty kolor.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy
i kroimy w plasterki. Smażymy
na złoto.
3.Kostkę bulionową rozpuszczamy
w wodzie, wlewamy do
tłuszczu ze smażenia mięsa.
Dodajemy chrzan, sól, pieprz,
cukier, szczyptę gałki oraz sok
z cytryny. Zagotowujemy. Dodajemy
śmietanę, mieszamy,
chwilę gotujemy. Dewolaje podajemy
z usmażonymi ziemniakami
i sosem.
Porady
● Rozbite filety z masłem należy zwinąć jak gołąbki. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia kotletów.
Komentarze