Devolaye (de volaille, dewolaje) z winnym sosem pieczarkowym, szynką i mozarellą

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Devolaye robiłam już nie raz, ale pewnego dnia zainspirowana przepisem na nie pewnego francuskiego kucharza postanowiłam zrobić je wg niego. Efekt- winno aksamitny sos i miękkie soczyste mięso :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na devolaye:
    - 500 g piersi z kurczaka
    - łagodna musztarda
    - przyprawy : czosnek, mielona słodka papryka, czosnek granulowany i sól
    - starty ser mozarella
    -szynka, 5 plasterków
    - 2 jaja
    - bułka tarta
    -masło
    - oliwa z oliwek do podsmażenia

    Składniki na sos:
    - pieczarki
    - duża cebula
    - 100 ml wina białego wytrawnego lub czerwonego półwytrawnego
    - 2 szkl. śmietany
    - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - czosnek granulowany
    -sól
    -kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Devolaye (de volaille, dewolaje) z winnym sosem pieczarkowym, szynką i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso posmarowane musztardą 1. Mieso myjemy, kroimy tworząc kieszonki, ubijamy i smarujemy musztardą.
  • mięso posypane przyprawami, ułożoną szynką i serem 2. Posypujemy mięso przyprawami- czosnkiem, papryką i solą. Układamy na każdej części po 1 plasterku szynki i posypujemy tartą mozarellą.
  • Mięso zwinięte w roladki 3. Ułożyć po plasterku masła na ser. Brzegi podwinąć i zwinąć mięso w roladkę, po czym związać lub spiąć wykałaczkami
  • podsmażane na oliwie devolaye 4. Roladki obtaczamy w jajku rozmieszanym z dowolnymi przyprawami, a następnie w bułce. Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy devolaye ze wszystkich stron z zewnątrz.
  • gotowe devolaye 5. Następnie devolaye układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 10-20 min w zależności od wielkości roladek w piekarniku rozgrzanym do 180 C. W międzyczasie przygotowujemy sos: pieczarki odgotowujemy i wraz z cebulą dusimy na maśle do miękkości, dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową a po chwili wino. Śmietanę mieszamy z mąką i łączymy z całością. Doprawiamy solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować