Desery mocno kawowe

4.5 (158 ocen)

Za oknem szaro i ponuro więc zapraszam na pyszne desery, nic nam tak nie poprawi humoru jak mocno kawowy deser z niewielką ilością %. Są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia, idealne zamiast popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 0,5 litra śmietany 30%
    200 ml. likieru kawowego
    100 ml. amaretto
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    0,5 litra gorącej wody
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 gram gorzkiej czekolady
    50 gram orzeszków ziemnych w karmelu
    4 małe batony Prince Polo
    2 śmietan-fixy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Likiery Kawy

Desery mocno kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Do kawy dodajemy amaretto oraz rozpuszczoną żelatynę, wlewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy , miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy. Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu. Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Likier kawowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować