Walentynki już tuż tuż- pora się zastanowić co możesz przygotować dla bliskiej osoby w ten wyjątkowy dzień. Ten deser dla dorosłych wymyśliłam w minutkę, ale jest naprawdę pyszny.
Deserki z lekką nutą alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, miksujemy około 2 minuty. Dodajemy cukier puder, serek mascarpone, dość długo ubijamy aż zrobi się gęstsze. Dodajemy dżem, delikatnie mieszamy. Na każdy biszkopcik nalewamy po łyżeczce słodkiego, czerwonego wina.
Na spód 4 pucharków, (u mnie większych kieliszków do wina) nakładamy po jednym biszkopciku. Na niego nakładamy pół masy śmietanowej. Pozostałe cztery, nasączone biszkopty wykrawamy w kształt serduszka za pomocą foremek do wykrawania ciastek. Nakładamy je na bok kieliszka. Banana kroimy w cienkie plasterki, dodajemy na śmietanę, posypujemy małą ilością płatków. Dodajemy pozostałą część masy śmietanowej. Na wierzch nakładamy znowu plasterki banana, posypujemy drobno startą czekoladą lub kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze