Deser śmietanowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny przebieramy i myjemy.
Galaretkę przygotowujemy
według przepisu na opakowaniu,
studzimy. Do średniej
wielkości miseczek wkładamy
po porcji malin (kilka zostawiamy
do dekoracji). Zalewamy
galaretką na wysokość ok.
2 cm. Wstawiamy do lodówki,
aby zastygła.
2.Żelatynę rozpuszczamy
w 4 łyżkach gorącej wody. Mleko podgrzewamy. Gdy będzie
gorące, dodajemy żelatynę
i dokładnie mieszamy.
3.Śmietankę podgrzewamy
na małym ogniu. Wsypujemy
cukier puder i cukier waniliowy
i mieszamy z mlekiem. Odstawiamy
do wystygnięcia.
Wylewamy na stężałą galaretkę.
Miseczki ponownie wstawiamy
do lodówki, aby śmietana
stężała.
4.Deser wykładamy na talerze.
Polewamy sosem malinowym
i dekorujemy malinami.
Komentarze