Deser ryżowy z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlej do garnka, wsyp cukier waniliowy i zagotuj a następnie wsyp ryż. Zmniejsz płomień i gotuj ryż do miękkości, często mieszając aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki zdejmij garnek z ognia, dosyp rodzynki, wymieszaj i pozostaw ryż pod przykryciem aby wchłonął całe mleko.
2.Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i zmiksuj z cukrem na gładka masę. Truskawkowy mus przełóż do garnka i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w ¼ szklanki wody i wlej do gotującego się musu truskawkowego, chwilę gotuj. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
3.W pucharkach układaj warstwami ryż, polej sosem truskawkowym, ponownie warstwę ryżu i sos. Udekoruj truskawkami i listkami mięty lub melisy.
Komentarze