DESER RYŻOWY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Deser jest pyszny i zdrowy. Przygotowuje go bardzo często- moja rodzina go uwielbia.

  • 60 min

Składniki:

  • • 3 szklanki mleka
    • ½ szklanki ryżu
    • 3 łyżki rodzynek
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 25 dag truskawek
    • 2-3 łyżki cukru
    • 1 łyżka maki ziemniaczanej
    • Kilka truskawek i listki mięty lub melisy do dekoracji

Deser ryżowy z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlej do garnka, wsyp cukier waniliowy i zagotuj a następnie wsyp ryż. Zmniejsz płomień i gotuj ryż do miękkości, często mieszając aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki zdejmij garnek z ognia, dosyp rodzynki, wymieszaj i pozostaw ryż pod przykryciem aby wchłonął całe mleko.
  • 2. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i zmiksuj z cukrem na gładka masę. Truskawkowy mus przełóż do garnka i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w ¼ szklanki wody i wlej do gotującego się musu truskawkowego, chwilę gotuj. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  • 3. W pucharkach układaj warstwami ryż, polej sosem truskawkowym, ponownie warstwę ryżu i sos. Udekoruj truskawkami i listkami mięty lub melisy.

Porady

Do deseru można użyć truskawek mrożonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy