Szybki deserek równie szybko znikajacy i pyszny :D podbija podniebienia.
30 min
Składniki:
Budyn smietankowy lub waniliowy (jesli mały to dwa),
kilka truskawek,
przyprawa do sernika lub otarta skórka z pomaranczy ,
sniezka w proszku,
rodzynki posiekane,
mleko do przygotowania budyniu i sniezki (jak na opakowaniu),
słoik dżemu jagodowego(mój sposób na domowy to przesmażenie owoców z cukrem i galaretka truskawkową zamiast zel fixu),
listki mięty.
Deser leśnych skrzatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.gotujemy budyn według przepisu na opakowaniu i rozlewamy do szklanek, układamy pokrojone w plasterki truskawki i posypujemy przyprawa bądź skórką z pomarańczy następnie ubijamy smietane w czasie gdy budyn stygnie .
Nakładamy na truskawki dżem ,a nastepnie ubijamy smietanę ipolowe mieszamy z dżemem ,a połowę z rodzynkami i wykladamy troche sniezki wymieszanej z rodzynkami i wymieszanej z drzemem na przemian ,na górze robimy kleks smietany i obrzeża z dżemu lub według uznania i dekorujemy lisciem mięty. Już gotowe!
Porady
Truskawki mozna zastapic kiwi albo malinami ,jagodami,czernicami etc.
Zamiast rodzynek do smietany mozna dodac orzechy lub kawałki czekolady.
Komentarze