Deser jabłkowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwile ubijać. Na koniec maka z proszkiem do pieczenia i olej - delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni przez ok. 20 min. upieczony biszkopt wystudzić.
Masa jablkowa: jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce i włożyć do garnka. Dodać ok. 1/2 szklanki wody, cukier i cynamon i smażyć aż jabłka zmiękną. Gdy będą gotowe zdjąć z ognia dodac galaretkę i mieszac aż się rozpuści. Lekko przestudzić i połowę wyłożyć na biszkopt, na to warstwę herbatników, następnie druga połowę jabłek i drugą warstwę herbatników.
Pozostałe herbatniki drobno rozkruszyć, włożyć na suchą nagrzaną patelnię i lekko uprażyć. Czekoladę rozpuścić, dodać 2 łyzki mleka i wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady wsypać uprażone herbatniki, wymieszać i wyłożyć na masę jabłkową. pozostawić do wystygnięcia.
Masa śnieżka: śnieżkę zrobić według przepisu, do ubitej dodać tężejace galaretki (rozpuszczone w 1/2 litra wody), wymieszać i wylozyc na masę czekoladową. Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę do dekoracji.
Komentarze