Deser czereśniowo-truskawkowy pieczony w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2.Owoce myjemy, osuszamy, truskawki pozbywamy szypułek, a czereśnie pestkujemy.
3.Jajeczka przepiórcze wbijamy do szklanej miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem, aż będą puszyste i gęste. Następnie wsypujemy mąkę żytnią razową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy wodę i olej. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
4.Do małych kokilek (6 sztuk) wlewamy do połowy wysokości ciasto i do każdej wkładamy po dwie truskawki oraz po dwie wypestkowane czereśnie. Pieczemy 10 minut w piekarniku.
5.Deser najlepiej smakuje lekko ciepły i podany z liśćmi mięty.
Komentarze