Deser z kaszą manną i musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj. Kaszę wsyp na gotujące się mleko, mieszaj intensywnie, by nie zrobiły się grudki. Dodaj skórkę pomarańczową i masło. Wymieszaj i zostaw do schłodzenia.
2.Żelatynę namocz w zimnej wodzie, musi zmięknąć. Potem zalej ją 1 łyżką gorącej wody i rozpuść. Truskawki wrzuć do misy malaksera, dodaj cukier puder, zmiksuj. Dodaj żelatynę i zmieszaj. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
3.Przygotuj 4-5 pucharki. Na dno nakładaj kaszę manną, potem mus i tak jeszcze raz. Wstaw do lodówki na 30 minut.
4.Dla dekoracji: listki mięty zamocz i delikatnie osusz ale tak by były lekko wilgotne, zanurzaj je w cukrze pudrze, by wyglądały jak oszronione.
Komentarze