Delikatny sernik z nutą kokosową i rumem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Aromatyczny sernik z kokosowym posmakiem. Na świąteczny stół i nie tylko.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    360 g mąki pszennej, typ 550
    440 g cukru
    6 dużych jajek
    4 czubate łyżki kakao
    375 g margaryny
    1 łyżka cukru wanilinowego
    4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    10 łyżek wody

    Masa serowa:
    1 k sera białego waniliowego gotowego w pudelku
    230 g cukru
    2 duże jajka
    80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
    aromat pomarańczowy do ciasta
    150 g bakalii: suszona żurawina, rodzynki
    rum do namoczenia bakalii, ok. 5 łyżek

    Ponadto:
    15 łyżek kokosu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Delikatny sernik z nutą kokosową i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto ucierane z kakao 1. Do garnka dodajemy: margarynę, kakao, cukier. Wlewamy wodę. .
  • przesiana mąka z proszkiem do pieczenia 2. Namaczamy bakalie w rumie.
    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • stopione składniki na ciasto z kakao 3. Rozpuszczamy wszystkie składniki, mieszamy. Odstawiamy z ognia, studzimy
  • dodawanie żółtek do ciasta z kakao 4. Do masy kakaowej wbijamy po 1 żółtku, mieszamy.
  • wsypywanie mąki do ciasta z kakao 5. Wsypujemy stopniowo mąkę do ciasta z kakao. .
  • piana z białek dodana do ciasta z kakao 6. Ciasto dokładnie mieszamy z ubitą pianą z białek.
  • ciasto z kakao w formie 7. Ciasto wylewamy do formy, wyłożonej pergaminem.
  • masa serowa 8. Wykonanie masy serowej:
    W mikserze ucieramy razem: ser, cukier, całe jajka.
  • budyń w masie serowej 9. Na końcu wsypujemy budyń, wlewamy aromat.
  • bakalie w masie serowej 10. Delikatnie łączymy bakalie z masą serowa.
  • masa serowa z bakaliami 11. Mieszamy razem składniki masy serowej.
  • kokos na cieście z kakao 12. Na ciasto z kakao wysypujemy wiórki kokosowe, ok. 9 łyżek.
  • masa serowa na kokosie i cieście z kakao 13. Na kokos wykładamy równo masę serową.
  • wierzch ciasta obsypany kokosem 14. Wierzch obsypujemy kokosem, ok. 6 łyżek.
  • upieczony sernik w przekroju 15. Ciasto pieczemy w temp. 170 stop, C przez 50 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
    Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na chwilkę w piekarniku.
  • sernik kokosowy z bakaliami 16. Ciasto studzimy, dopiero wyjmujemy z blachy. Zdejmujemy pergamin.
  • delikatny sernik z kokosem i bakaliami 17. Ciasto zimne, kroimy na porcje.
  • delikatny sernik z kokosem i bakaliami 18. Ciasto jest smaczne do kawki :)

Porady

Ser może być biały, zmielony. Wtedy dodajemy do niego utarte lub stopione masło. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Forma do ciasta ma wymiary 34X 24 cm. Podczas pieczenia trzeba uważać, aby nie spalić wiórków kokosowych. Dobrze jest przykryć ciasto papierem i zmienić opcje pieczenia, na te tylko od dołu. Uważajmy przy wyjmowaniu ciasta z blachy, aby go nie połamać, upuścić, bo jest ciężkie. Ciasto jest smaczne, wilgotne i aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rodzynki Rum Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować