DELIKATNE NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM

0 (0 ocen)

  • 50 min

(klasyczne polskie naleśniki, zawsze się udają)

  • 50 min

Składniki:

  • 150 g mąki
    2 jajka
    250 ml mleka
    szczypta soli
    woda mineralna lub zwykła woda
    masło lub olej roślinny do smażenia

    MUS JABŁKOWY:
    3-4 jabłka
    4 klople olejku waniliowego
    łyżeczka cukru
    odrobina wody

Delikatne naleśniki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DELIKATNE NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 1. Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

    jabłka obrać i pokroić na kawałeczki bezpośrednio do garnuszka.Dodać odrobine wody,cukier i podsmażać aż powstanie gładki mus.na koniec dodać olejek.Wymieszać.
    Podawać z naleśnikami w dowolny sposób.

Porady

Można też olej lub roztopione masło (3 łyżki) dodać bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej, wówczas nie trzeba już smarować dna patelni tłuszczem. Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, od razu dodając wodę, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy