Ciasto Delicja truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Wspaniała delicja pachnąca latem i truskawkami w połączeniu z musem czekoladowym to niebo dla naszego podniebienia.

  • 3 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 21 cm
    Biszkopt:
    2 jajka
    7 dkg cukru kryształy
    5 dkg mąki pszennej
    2 dkg mąki ziemniaczanej

    Galaretka truskawkowa:
    600 ml gorącej wody
    2 galaretki truskawkowe
    50 dkg świeżych truskawek

    Mus czekoladowy:

    Składniki na mus czekoladowy:
    10 dkg czekolady mlecznej
    10 dkg czekolady gorzkiej
    3 łyżki soku z pomarańczy
    3 dkg masła
    3 duże jajka, osobno białka i żółtka
    5 dkg cukru kryształu
    100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

    Do dekoracji:
    1oo ml śmietany kremówki
    1 łyżka kakaa
    5 kropli aromatu pomarańczowego
    truskawki
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto delicja truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczenie biszkopty 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier oraz żółtka.
    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki kuchennej, by składniki się połączyły. Biszkopt piec przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Przygotowanie biszkoptu do przełożenia 2. Po upieczeniu studzimy, i ściągamy wierzch z góry po to aby galaretka się dobrze trzymała ciasta.
  • Galaretka truskawkowa 3. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do przestudzenia.
  • Krojenie truskawek 4. Truskawki myjemy, osuszamy, i kroimy w kostkę.
  • Dodawanie truskawek do przestudzonej galaretki truskawkowej 5. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Wykonywanie musu czekoladowego 6. Mus czekoladowy:
    W małym garnuszku umieścić czekoladę, masło, sok i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia.
    W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana.
    Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, zmiksować mikserem. Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać.
    W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.
  • mus czekoladowy 7. Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
  • dekoracja 8. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy kakao i aromat pomarańczowy. Przy pomocy szprycy dekorujemy wierzch ciasta.
  • dekoracja 9. Na końcu układamy truskawki i maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować