Ciasto delicja truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier oraz żółtka.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki kuchennej, by składniki się połączyły. Biszkopt piec przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Po upieczeniu studzimy, i ściągamy wierzch z góry po to aby galaretka się dobrze trzymała ciasta.
3.Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do przestudzenia.
4.Truskawki myjemy, osuszamy, i kroimy w kostkę.
5.Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
6.Mus czekoladowy:
W małym garnuszku umieścić czekoladę, masło, sok i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia.
W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana.
Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, zmiksować mikserem. Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać.
W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.
7.Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
8.Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy kakao i aromat pomarańczowy. Przy pomocy szprycy dekorujemy wierzch ciasta.
Komentarze