Delicja jabłkowo-gruszkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto. Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku. Idealne do popołudniowej kawki, nie tylko na letnie dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -50 dag jabłek
    -50 dag gruszek
    -1 litr soku jabłkowego
    -kilka goździków
    -1 laska cynamonu
    -1/2 szkl. cukru
    -1 op. żelatyny na 1 litr płynu
    -15 dag biszkoptów
    -sok z cytryny

    Masa śmietanowa:
    -300 ml kremówki
    -4 łyżki cukru pudru
    -1 fix do śmietany
    -1 łyżeczka żelatyny
    -polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Delicja jabłkowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Sok zagotowujemy z cynamonem ,cukrem i goździkami, do gotującego soku wrzucamy owoce i gotujemy ok. 5-7 minut. Odlewamy 1/2 szkl. gorącego soku i rozpuszczamy w nim żelatynę, wlewamy do masy jabłkowo-gruszkowej ,mieszamy.
  • 2. Tortownicę (śr.21cm) wykładamy szczelnie folią aluminiową , układamy biszkopty i wlewamy tężejącą masę jabłkowo-gruszkową.
    Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Masa śmietanowa:żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy. Kremówkę wraz z fixem i cukrem ubijamy na sztywno
    i dokładnie miksujemy.
    Tężejącą śmietanę wykładamy na ciasto,ozdabiamy polewą czekoladową. Schładzamy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Masa śmietanowa Sok jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować