Delicja jabłkowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Sok zagotowujemy z cynamonem ,cukrem i goździkami, do gotującego soku wrzucamy owoce i gotujemy ok. 5-7 minut. Odlewamy 1/2 szkl. gorącego soku i rozpuszczamy w nim żelatynę, wlewamy do masy jabłkowo-gruszkowej ,mieszamy.
2.Tortownicę (śr.21cm) wykładamy szczelnie folią aluminiową , układamy biszkopty i wlewamy tężejącą masę jabłkowo-gruszkową.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Masa śmietanowa:żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy. Kremówkę wraz z fixem i cukrem ubijamy na sztywno
i dokładnie miksujemy.
Tężejącą śmietanę wykładamy na ciasto,ozdabiamy polewą czekoladową. Schładzamy kilka godzin.
Komentarze