DELICJA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniały deser z dziurkowanym wnętrzem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciemny biszkopt:
    * 7jajek
    * 1 szkl.mąki pszennej
    * 1 szkl.cukru kryształu
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 czubate łyżki kakao
    * cukier waniliowy
    Biszkopt z dziurkami:
    * 4 jajka całe+ 1 dodatkowe białko
    * 1/2 szkl.mąki pszennej
    * 1/2 szkl.cukru kryształu
    * 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 łyżka stołowa octu
    * cukier waniliowy
    Masa budyniowa:
    * 1/2 litra mleka+ 0,5 szklanki
    * 1/2 szkl.cukru kryształu
    * 2 żółtka
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1 mały budyń waniliowy
    * 1 kostka masła
    Polewa:
    * 1/2 kostki margaryny Palma
    * 1 łyżka wody
    * 3 łyżki cukru kryształu
    * 2 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uw2cg3 1. Ciemny biszkopt:
    Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli.Dalej ubijając dodawać cukier,cukier waniliowy,żółtka.Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao.Przełożyć do blaszki prostokątnej posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.40 min. w temp.180.Upieczone ciasto podzielić na 2 blaty.
    Biszkopt z dziurkami:
    Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli.Dalej ubijając dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka.Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz ocet.Piec 30min.w temp. 170.W upieczonym,wystudzonym biszkopcie wyciąć dziury szklanką lub literatka.
    Masa budyniowa:
    W 0,5 szkl.mleka rozpuścić budyń z mąkami,cukrem oraz żółtkami.Rozpuszczone składniki wlać na gotujące się pozostałe mleko.Ugotować budyń mieszając dokładnie by nie powstały grudki.Wystudzony budyń dodawać stopniowo do utartego na puch masła ucierając razem aż do gładkiej masy.
    Polewa:
    Do małego garnka dodać kolejno składniki: woda,margaryna,cukier,kakao.Wszystko razem podrzewać do rozpuszczenia składników ale nie gotować.
    Przełożenie placka:
    biszkopt ciemny-połowa masy budyniowej-biszkopt z dziurkami,dziurki wypełnić tężejącą galaretką-druga połowa masy-biszkopt ciemny-polewa.

Porady

Zanim wypełnimy dziurki galaretką,można umieścić w nich np.mrożoną truskawkę lub inny owoc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować