1.Ciemny biszkopt:
Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli.Dalej ubijając dodawać cukier,cukier waniliowy,żółtka.Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao.Przełożyć do blaszki prostokątnej posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.40 min. w temp.180.Upieczone ciasto podzielić na 2 blaty.
Biszkopt z dziurkami:
Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli.Dalej ubijając dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka.Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz ocet.Piec 30min.w temp. 170.W upieczonym,wystudzonym biszkopcie wyciąć dziury szklanką lub literatka.
Masa budyniowa:
W 0,5 szkl.mleka rozpuścić budyń z mąkami,cukrem oraz żółtkami.Rozpuszczone składniki wlać na gotujące się pozostałe mleko.Ugotować budyń mieszając dokładnie by nie powstały grudki.Wystudzony budyń dodawać stopniowo do utartego na puch masła ucierając razem aż do gładkiej masy.
Polewa:
Do małego garnka dodać kolejno składniki: woda,margaryna,cukier,kakao.Wszystko razem podrzewać do rozpuszczenia składników ale nie gotować.
Przełożenie placka:
biszkopt ciemny-połowa masy budyniowej-biszkopt z dziurkami,dziurki wypełnić tężejącą galaretką-druga połowa masy-biszkopt ciemny-polewa.
Porady
Zanim wypełnimy dziurki galaretką,można umieścić w nich np.mrożoną truskawkę lub inny owoc.
Komentarze