Daktylowo - owsiana tarta z nadzieniem serowo- jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

To chyba mój pierwsza fit tarta.Słodkie daktyle robią właściwie całą robotę, jedyny dodany cukier to miód.Dla tradycjonalistów-jak ja- może to być lekki szok smakowy, ale idzie się przyzwyczaić :)Polecam formę o średnicy mniejszej niż 26 cm, jak widać - zabrakło mi towaru na wyklejenie boków...

  • 30 min

Składniki:

  • spód:
    145 g suszonych daktyli bez pestek
    1,5 szklanki płatków owsianych
    4 łyżki płynnego oleju kokosowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki ciemnego prawdziwego kakao

    nadzienie:
    400 g jogurtu naturalnego
    200 g serka wiejskiego
    50 g wiórków kokosowych
    3 łyżki miodu
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Daktylowo - owsiana tarta z nadzieniem serowo- jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Daktyle moczyć przez pół godziny w letniej wodzie. Odsączyć.
    Wszystkie składniki zblendować w malakserze (nie polecam blendera, bo idzie się zajechać).
    Na formę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć masę, tworząc również boki.
    Schłodzić w lodówce najlepiej godzinę.
    nadzienie:
    Zblendować jogurt z serkiem wiejskim. Dodać wiórki, miód i ewentualnie aromat.
    Wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, podgrzać, aż się rozpuści. Zdjąć z palnika i nie przerywając mieszania, dodać 4 łyżki z masy serowo- jogurtowej. Potem powstałą miksturę wlać do pozostałej masy.
    Wymieszać i przełożyć na daktylowy spód.
    Udekorować po swojemu.
    Schłodzić w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować