barszczyk
1 kg czerwonych buraczków
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
1 cebula
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek jałowca
sól morska z pieprzem
3 łyżki majeranku
woda ok 2 l
3-4 łyżki soku z cytryny
uszka
60 g suszonych grzybków (głównie kapelusze z podgrzybków i prawdziwków)
1 cebula
olej do smażenia
sól morska z pieprzem
350 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
20 g margaryny
szczypta soli
Czysty barszczyk z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pieruszkę, cebule i kawałek selera oraz ząbki czosku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż buraczki będa miękkie. Na koniec gotowania dodać sok z cytryny. Odstawić do wystudzenia. Na drugi dzień przecedzić. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soku z cytryny jeśli potrzeba (ja dodałam tylko odrobinę majeranku).
Grzyby namoczyć na godzinę w gorącej wodzie. Odcedzić zalać drugą wodą i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić albo zmielić maszynką. Cebule drobno pokroić zeszklić na oleju . Dodać do grzybów doprawić do smaku solą z pieprzem i odstawić do przegryzienia. Zagotować 200 ml wody rozpuścić w niej margarynę. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła u mnie duże o średnicy 5-6 cm. Na każde koło nakładać odrobinę farszu i uformować uszka. Gotowe uszka gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minut od wypłynięcia.
Komentarze