Domowy obiad to idealne wspomnienie z dzieciństwa. Klopsiki z kapustą,ryż z kurkumą oprószony tartym parmezanem, smażone pieczarki,ogórki konserwowe i brokuły to skarbnica witamin.Na zdrowie!
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- ryż basmanti woreczki: 2 sztuki
- mięso mielone indycze: 500 gramów
- pieczarki średniej wielkości: 8 sztuk
- parmezan: 20 gramów
- brokuły mrożone -koszyczki: 8 sztuk
- mąka pszenna: 6 łyżek
- natka pietruszki posiekana: 2 łyżeczki
- jaja z chowu ekologicznego: 1 sztuka
- chleb tostowy, kromki: 2 sztuki
- oliwa z oliwek w sprayu: 1 sztuka
- sól i pieprz świeżo mielony: 3 szczypty
- cebula biała (Jeżeli cebula jest duża dodamy jej tylko połowę.): 1 sztuka
- mielona kurkuma: 1 szczypta
- kiszona kapusta z marchewką i kminkiem: 100 gramów
Czwartkowy zdrowy obiad-klopsiki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę rozdrabniamy blenderem. Ogórki konserwowe kroimy w talarki.
2.Mięso mielone z indyka wyjmujemy z lodówki,aby nie było zbyt zimne.Łatwiej nam będzie je wymieszać z innymi komponentami.W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy ryż,do wody dodajemy też małą szczyptę kurkumy(dzięki kurkumie ryż nabiera pięknego żółtego koloru i egzotycznego smaku). W innym małym garnku w osolonej wodzie gotujemy brokuły.Pieczarki kroimy na plasterki,solimy i smażymy na oliwie.
3.Mięso mielone łączymy z kromkami pieczywa tostowego,surowym jajkiem,solą,pieprzem,rozdrobnioną cebulą.
4.Deskę kuchenną posypujemy mąką.Do formowania klopsików warto używać foremki,dzięki temu nasze klopsiki będą podobnej wielkości.Tej samej foremki można użyć do formowania porcji ryżu.
5.Na porcję mięsa mielonego nakładamy łyżeczkę kiszonej kapusty.Ja lubię kapustę kiszoną z kminkiem, ponieważ jest zdrowy i smakuje mi. Można użyć też kapusty bez kminku.
6.Formujemy zgrabne klopsiki.Mięso zagniatamy w taki sposób,aby kapusta znalazła się wewnątrz klopsika. Klopsiki smażymy na oliwie.
7.Parmezan należy utrzeć na tarce o średnich oczkach.
8.Na talerzu układamy ryż,każdą porcję posypujemy tartym parmezanem. Obok ryżu układamy klopsiki,brokuły,ogórki konserwowe i pieczarki. Pieczarki można oprószyć natką pietruszki.
Komentarze