Czerwony ryż razowy z pieczoną kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożoną kaczkę (sprawioną, bez podrobów), wypłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą (także wewnątrz) i oprósz pieprzem. 1,5 cytryny pokrój w ćwiartki, a następnie włóż kawałki cytryny, wraz z ok. 4 gwiazdkami anyżu, do środka. Kaczkę ułóż na kratce w brytfance i włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni. Piecz przez ok. 3 godziny. Po pierwszej godzinie pieczenia odlej wytopiony tłuszcz. Podczas pozostałego czasu pieczenia polewaj kaczkę (ok. 3-4 razy) nowo wytopionym tłuszczem.
2.Pod koniec pieczenia kaczki zajmij się przygotowaniem ryżu. Ugotuj czerwony ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 18 minut w osolonej wodzie).
3.Upieczoną, lekko ostudzoną kaczkę podziel na drobne kawałki - w pierwszej kolejności pozbądź się skórki, a następnie rękoma oddzielaj kawałki mięsa wzdłuż włókien
4.Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. W kubeczku wymieszaj ziarna gorczycy z marmoladą morelową. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek, imbir, przyprawy (pozostałe gwiazdki anyżu, kardamon, pieprz cayenne) i smaż przez ok. 1 minutę. Następnie dodaj marmoladę z gorczycą oraz kawałki kaczki. Wymieszaj całość.Smaż przez ok. 1-2 minuty, następnie dodaj ryż. Wymieszaj całość, dodaj zielony groszek i zalej winem. Gotuj tak długo, aż alkohol odparuje. Danie dopraw solą i pieprzem
5.Na końcu dodaj suszoną żurawinę. Wymieszaj całość i przełóż na talerze. Gotowe.
Komentarze