Buraczane ciasto, w pięknym czerwonym kolorze. Nadzienie z mięsa i dużej ilości szczypiorku, który sprawia że po przekrojeniu pokazuje nam się zielonkawy środek (kolor zależy od ilości dodanego szczyp
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
BURAKI:
- średnie buraki: 3 sztuki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- trochę wody około: 3 łyżki
FARSZ:
- pęczki szczypiorku: 2 sztuki
- około mięsa wieprzowego: 800 gramów
- listki laurowe: 4 sztuki
- ziarna czarnego pieprzu: 6 sztuk
- Jajko: 1 sztuka
- sól i pieprz do smaku około: 2 łyżeczki
CIASTO:
- mąki pszennej tortowej: 400 gramów
- soli: 0.5 łyżeczki
- oliwy z oliwek extra virgin: 2 łyżki
- pasta buraczana: 1 sztuka
- woda w razie potrzeby około: 0.5 szklanki
Czerwone pierogi z mięsno-szczypiorkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BURAKI
Buraki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie obierać.
Każdego buraka z osobna położyć na kawałku folii, skropić oliwą i szczelnie zamknąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C, około godziny (zależy od wielkości buraków) w środku mają być miękkie. Można sprawdzić wbijając nóż lub widelec.
Wyjąć z piekarnika. Obrać i zmiksować w blenderze dodając odrobinę wody aby powstała gładka pasta.
2.FARSZ
Mięso ugotować z listkami laurowymi, ziarnami czarnego pieprzu i odrobiną soli.
Ugotowane mięso zmiksować w mikserze ze szczypiorkiem i jakiem. Doprawić do smaku.
3.CIASTO
Do miksera wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i pastę z buraków. Wszystko razem zmiksować. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki. I odwrotnie, gdy ciasto będzie za bardzo zbite, dodać wody. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste, po naciśnięciu powinno wrócić z powrotem.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część po kolei rozwałkować i powycinać kółka. Na każdym kółku umieścić po małej łyżeczce farszu i skleić brzegi ciasta.
Tak przygotowane pierogi, wrzucać do wrzącej i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch, wyciągnąć. Podawać ze śmietaną, posypaną grubo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze