Wariacja na temat bigosu. Duszona czerwona kapusta z dodatkiem cukinii, pomidorków koktajlowych, pora, a także świeżych ziół i aromatycznych przypraw. Polecam!
Składniki:
1 duża czerwona kapusta (1 kg)
3 nieduże cukinie (łącznie 400 g)
400 g pomidorów koktajlowych (np. mieszane żółte gruszkowe i śliwkowe)
16 cm – owy kawałek pora
2 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej mięty
4 – 5 łyżek oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
½ szklanki wody
6 kulek suszonych jagód jałowca
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
½ łyżeczki imbiru mielonego
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Czerwona kapusta z cukinią i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekanego pora oraz poszatkowaną kapustę, wsypać jałowca, Vegetę, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz cayenne. Smażyć ok. 5 min, mieszając. Zawartość garnka zalać wodą i skropić sokiem z cytryny – dusić ok. 20 min.
2.Następnie dołożyć do kapusty pokrojoną na ćwierćplastry cukinię, wymieszać i dusić 10 min.
3.Po tym czasie dodać pokrojone na polówki pomidory, wymieszać i dusić 5 – 7 min.
4.Na końcu dołożyć posiekane zioła, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem.
Komentarze