Czekośliwka

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Na zimę jak znalazł!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:


  • 4kg śliwek
    1kg cukru
    200g ciemnego kakao

Czekośliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Włożyć do dużego garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
    Po tym czasie postawić garnek na maleńkim ogniu i gotować 3-4 godziny aż śliwki się rozpadną i sok odparuje. Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę. Do zblendowanych powideł dodać kakao, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i znów podgrzać. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy