Czekoladowy śliwkowiec z budyniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,dzielimy na pół.Jedną część wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Następnie drugą połowę ciasta wykładamyna blachę o wym.30x25 wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Następnie przekrojone śliwki układamy jedna obok drugiej na cieście. 3/4 szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Resztę mleka wraz z cukrem zagotowujemy,dodajemy kokos i kaszę,poczym wlewamy rozmącone budynie i gotujemy chwilę, aż budyń nam zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na śliwki. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze