Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami

5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mocno czekoladowy sernik, który jest lekki pomimo sporej ilości czekolady. Znaczącego smaku nadają mu wafelki z mlecznym i czekoladowym nadzieniem.

Składniki:

  • CZEKOLADOWY SERNIK:

    ok 100 g biszkoptów okrągłych
    500 g twarogu zmielonego
    1/2 szklanki cukru
    150 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wody zimnej
    2 wafelki z nadzieniem mlecznym
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

    PIANKA STRACIATELLA:

    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 kopiasta łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody
    1 wafelek z nadzieniem czekoladowym

    POLEWA:

    1 łyżka kakao
    2 łyżki cukru pudru
    1/4 szklanki wody
    25 g masła
    50 g czekolady gorzkiej
    bezy
    wafelki
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0v6i117 1. Spód formy ∅ 20 cm wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzić.
    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Zmielony twaróg zmiksować razem z cukrem. Ciągle mieszając wlać przestudzoną, ale płynną czekoladę, a następnie żelatynę. Żelatyna lepiej się połączy, jeśli przed dodaniem połączymy ją z łyżką zmielonego twarogu.
  • image-16auc3d 2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladowy sernik. Na końcu dodać starte na tarce jarzynowej wafelki i wszystko połączyć.
  • image-1jskp6b 3. Przelać na ułożone biszkopty i wyrównując wierzch odstawić do stężenia.
  • image-2ara463 4. Straciatella. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i stale miksując wlać cienkim strumykiem przestudzoną, ale płynną żelatynę. Wafelka z nadzieniem czekoladowym zetrzeć na tarce i delikatnie wmieszać w kremówkę. Wyłożyć na czekoladowy sernik i odstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wyjąć z formy.
  • 5. Zagotować w garnuszku wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Polewę wystudzić i polać po wierzchu sernika. Ozdobić bezami i kawałkami wafelków :) Sernik idealnie kroi się po paru godzinach. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza Ser biały Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować