Czekoladowy tort piłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia . Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z kryształem, na koniec dodajemy olej. Białka ubijamy ze szczypta soli na koniec stopniowo dodając cukier puder. Do żółtek dodajemy wrzątek i przekładamy do białek, przesiewamy mąkę i wszystkie składniki delikatnie łączymy. Przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni.
Masa: czekoladę roztopić, dodać do nutelli i serka mascarpone, dodać łyżkę alkoholu, wymieszać. Śmietanę ubić z cukrami, dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Z biszkoptu pościnać ostry kant do okoła, rozciąć na pół, namoczyć przygotowanym ponczem. Posmarować dżemem, wyłożyć 2/3 masy. Nałożyć biszkopt, wyłożyć resztę masy i rozprowadzić po całym torcie.
Z masy cukrowej zrobić "płaszcz" na wzór piłki. Masę rozwałkowuje się wałkiem na blacie na bardzo cienki placek, wcześniej podsypując cukrem pudrem, żeby masa się nie przykleiła. średnica musi być sporo większa od ciasta żeby ładnie je pokryło. Masę ładnie dokleić do ciasta i obciąć na dole nie potrzebną część. Resztę masy połączyć z czarnym barwnikiem i wyciąć wzór na kształt piłki, przykleić to lukrem z cukru pudru i wody. Napis robi się w ten sam sposób.
Komentarze