Tartaletki nie tylko zaspokajają ochotę na słodkie, ale dostarczają moc zdrowych składników, dzięki obecności mąki razowej, kakao, miodu i awokado. Gorąco polecam! Pasują nie tylko na deser, ale i na drugie śniadanie:).
Składniki:
Składniki na około 15 sztuk:
Ciasto:
• 300 gram mąki pszennej razowej,
• 1 kostka masła (200 gram),
• 80 gram cukru pudru,
• 1 jajko,
• 2 żółtka,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli
Czekoladowe nadzienie z awokado:
• 3 owoce awokado,
• 4-5 łyżek kakao,
• 3-4 łyżki miodu do smaku,
• 1 łyżka mleka w proszku,
Dodatkowo:
• biała czekolada do dekoracji,
• bazylia do dekoracji
Czekoladowo-razowe tartaletki z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem. Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki.
2.Zagniatamy ciasto
3.Gotowe wałkujemy na grubość około 4 mm. Od foremek wycinamy koła. Wyciętymi częściami ciasta wyklejamy wnętrze foremek. Dno nakłuwamy. Przygotowane spody pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy, a następnie napełniamy czekoladowym nadzieniem.
4.NADZIENIE:Awokado obieramy i usuwamy pestki. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części i umieszczamy w garnuszku. Do awokado dodajemy kakao. Całość miksujemy i dodajemy miód do smaku. Na koniec dodajemy mleko w proszku. Jeśli masa jest rzadkawa dodajemy jeszcze mleko lub kakao. Wszystko zależy od wielkości owoców.
5.Uzyskaną masę czekoladową przeglądamy do worka cukierniczego i wyciskamy na upieczone razowe spody.
Całość dekorujemy wiórkami z białej czekolady i listami bazylii. Babeczki umieszczamy w lodówce, by nadzienie delikatnie stężało. Gotowe.
Komentarze