Czekoladowo-orzechowa rolada z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć mikserem na puszystą masę aż rozpuści się cukier. Następnie dodać gorącą wodę, wymieszać mikserem. Kakao połączyć z mąką ziemniaczaną, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać mikserem. Proszek dodać do mąki tortowej, wymieszać, następnie porcjami dodawać do masy ciasta, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać łyżką, piec w temp. 180 stopni około 20-25 minut. Po upieczeniu wyłożyć na wilgotną ściereczkę lnianą, zwinąć w roladę według dłuższego boku, wystudzić.
Połowę mleka na budyń zagotować z cukrem, dodać wymieszane ze sobą składniki na budyń w pozostałym mleku, gotować około 3 minut aż budyń będzie gęsty. Wystudzić pod przykryciem.
Orzechy parzymy w 10 łyżkach gorącego mleka, studzimy. Ucieramy krem orzechowy – masło z budyniem, porcjami dodajemy orzechy(część zostawiamy do dekoracji). Gruszki osączamy z syropu, kroimy w małe kawałki.
Rozkładamy placek, smarujemy kremem(część zostawiamy do dekoracji), rozkładamy kawałki gruszek, zwijamy roladę, zawijamy w papier i studzimy w lodówce kilka godzin. Po wystudzeniu wierzch rolady smarujemy kremem, dekorujemy pozostałymi orzechami i wiórkami czekolady.
Porady
1.do kremu można użyć gotowego budyniu śmietankowego.
Komentarze