CZEKOLADOWO-KOKOSOWA BABKA BOUNTY

4.47 (184 ocen)

  • 60 min

Babka dla wielbicieli batonika Bounty! Lekko wiglotny kokosowy środek, otulony kakaowym ciastem i oblany gorzką czekoladą. Idealne odtworzenie oryginalnego batonika. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na foremkę z kominem o średnicy 26 cm

    ciasto czekoladowe:
    3 jajka
    1 żółtko
    170 g cukru
    100 ml mleka
    100 g oleju
    250 g mąki
    40 g kakao w proszku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
     
    na kokosowe nadzienie:
    1 białko
    130 g cukru pudru
    150 g wiórków kokosowych
    10 g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
    50 g słodkiej śmietany (kremówki)
    szczypta soli

    na polewę:
    100 g gorzkiej czeklady
    50 ml mleka lub śmietany kremówki
    wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Czekoladowo-kokosowa babka bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CZEKOLADOWO-KOKOSOWA BABKA BOUNTY
1. Przygotuj nadzienie kokosowe. Białko ubij ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Teraz mieszając łyżką dodaj wiórki kokosowe , skrobie i śmietanę. Dokładniej wymieszaj. Poczatkowo masa będzie sypka, po chwili powinna stać się bardziej klejąca.
  • CZEKOLADOWO-KOKOSOWA BABKA BOUNTY
2. Przygotuj ciasto czekoladowe. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Jajka, żółtko, szczyptę soli ubijaj z cukrem do momentu uzyskanie jasnej i puszystej masy. Zmniejsz obroty miksera do minimum i stopniowo dodawaj mleko i olej. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo przesianą z kakao mąkę, mieszaj delikatnie szpatułką do momentu uzyskania ciasta bez grudek.
  • CZEKOLADOWO-KOKOSOWA BABKA BOUNTY
3. Foremkę wysmaruj masłem i oprusz mąką lub grysikiem. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • CZEKOLADOWO-KOKOSOWA BABKA BOUNTY
4. Wylej do blaszki połowę czekoladowego ciasta, a następnie formuj dłońmi wałeczek z kokosowego ciasta i ułóż go na środku blaszki tworząc okrąg.
  • CZEKOLADOWO-KOKOSOWA BABKA BOUNTY
5. Teraz wylej do blaszki pozostałe ciasto czekoladowe i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min.
  • 6. Przygotuj polewę czekoladową. W rondelku lub w kąpieli wodnej zagrzej mleko, a następnie rozpuść w nim czekoladę pokrojoną na kawałeczki. Polej ciasto i poczekaj aż lekko zastygnie. Dodatkowo babkę można posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować