ciasto czekoladowe:
3 jajka
1 żółtko
170 g cukru
100 ml mleka
100 g oleju
250 g mąki
40 g kakao w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na kokosowe nadzienie:
1 białko
130 g cukru pudru
150 g wiórków kokosowych
10 g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
50 g słodkiej śmietany (kremówki)
szczypta soli
na polewę:
100 g gorzkiej czeklady
50 ml mleka lub śmietany kremówki
wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Czekoladowo-kokosowa babka bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj nadzienie kokosowe. Białko ubij ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Teraz mieszając łyżką dodaj wiórki kokosowe , skrobie i śmietanę. Dokładniej wymieszaj. Poczatkowo masa będzie sypka, po chwili powinna stać się bardziej klejąca.
2.Przygotuj ciasto czekoladowe. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Jajka, żółtko, szczyptę soli ubijaj z cukrem do momentu uzyskanie jasnej i puszystej masy. Zmniejsz obroty miksera do minimum i stopniowo dodawaj mleko i olej. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo przesianą z kakao mąkę, mieszaj delikatnie szpatułką do momentu uzyskania ciasta bez grudek.
3.Foremkę wysmaruj masłem i oprusz mąką lub grysikiem. Piekarnik nagrzej do 180°C.
4.Wylej do blaszki połowę czekoladowego ciasta, a następnie formuj dłońmi wałeczek z kokosowego ciasta i ułóż go na środku blaszki tworząc okrąg.
5.Teraz wylej do blaszki pozostałe ciasto czekoladowe i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min.
6.Przygotuj polewę czekoladową. W rondelku lub w kąpieli wodnej zagrzej mleko, a następnie rozpuść w nim czekoladę pokrojoną na kawałeczki. Polej ciasto i poczekaj aż lekko zastygnie. Dodatkowo babkę można posypać kokosem.
Komentarze