Czekoladowo-wiśniowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą.
Jajka zmiksować z cukrem, dodawać pozostałe składniki (olej na końcu) i ucierać do połączenia.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C,piec ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć, ostudzić, ściąć wierzch i pokruszyć, pozostały placek przekroić na 2 blaty.
2.Wiśnie osączyć na sitku i rozłożyć na jednym blacie.
Galaretki zalać dwoma szklankami wrzątku, mieszać do rozpuszczenia, dolać 3/4 szklanki osączonego soku z wiśni.
Mocno tężejącą galaretkę wylać na wiśnie, nakryć drugim blatem, schłodzić.
3.Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami, dodać kakao wymieszane z maślanką i dosypać cappuccino, na końcu wlać cienkim strumieniem żelatynę.
Krem wyłożyć na drugi blat, posypać okruchami z wierzchołka.
Komentarze