Ciasto czekoladowe z porzeczką

4.49 (141 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Idealne połączenie czekolady, śmietany oraz kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    1/3 szklanki kakao
    50 g startej gorzkiej czekolady
    Beza:
    4 białka
    200 g cukru
    1 kopiata łyżka kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    Krem śmietanowy:
    500 g śmietany 30 %
    500 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    Ponadto:
    2 małe słoiki konfitury z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza Konfitury

Ciasto czekoladowe z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao. Na końcu dodać startą gorzką czekoladę, delikatnie wymieszać. Piec około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Na końcu wsypać mąkę, kakao i dodać ocet. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze 30 minut.
  • 3. Krem śmietanowy: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone oraz cukier. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do masy śmietanowej.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt czekoladowy – konfitura z czarnej porzeczki – krem śmietanowy – beza
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować