Oto jak zwykłe drożdżowe ciasto może nabrać zupełnie innego charakteru :) Wystarczy niewielki dodatek kakao :) U mnie to ciasto przybrało formę babeczek, z soczystą śliwką w środku, posypane kruszonką. Również czekoladową :)
Składniki:
Ciasto ( około 10 babeczek ):
220 g mąki pszennej
10 g kakao
50 g masła, roztopionego
2 żółtka
14 g świeżych drożdży
125 ml mleka ( pół szklanki )
50 g cukru
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią
Ponadto:
śliwki ( około 10 sztuk, większe należy przekroić na mniejsze części )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko, do posmarowania babeczek
Kruszonka:
55 g mąki pszennej
5 g kakao
50 g masła, roztopionego
50 g brązowego cukru ( lub zwykłego )
Czekoladowe drożdżowe babeczki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dosypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
2.Do miski przesiać mąkę pszenną i kakao. Wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać do połączenia i chwilę wyrabiać. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się kleić ale starać się nie dosypywać mąki; ewentualnie tylko oprószać nią dłonie ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).
3.W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę, kakao i cukier umieścić w naczyniu i wymieszać z roztopionym masłem, wyrabiając między palcami na kruszonkę.
4.Standardową formę na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Gdy ciasto wyrośnie, krótko je wyrobić. Podzielić na 10 równych części ( każda o wadze około 50 g ). Formować kulki, następnie każdą kulkę spłaszczać a na środku kłaść śliwkę ( lub kawałek śliwki, jeśli są one dużych rozmiarów ), obtoczoną w mące ziemniaczanej. Dokładnie zlepiać. Bułeczki wkładać do formy na muffinki, łączeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ). Kiedy babeczki wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Komentarze