Czekoladowe drożdżowe babeczki ze śliwkami

0 (0 ocen)

Oto jak zwykłe drożdżowe ciasto może nabrać zupełnie innego charakteru :) Wystarczy niewielki dodatek kakao :) U mnie to ciasto przybrało formę babeczek, z soczystą śliwką w środku, posypane kruszonką. Również czekoladową :)

Składniki:

  • Ciasto ( około 10 babeczek ):

    220 g mąki pszennej
    10 g kakao
    50 g masła, roztopionego
    2 żółtka
    14 g świeżych drożdży
    125 ml mleka ( pół szklanki )
    50 g cukru
    16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią

    Ponadto:

    śliwki ( około 10 sztuk, większe należy przekroić na mniejsze części )
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko, do posmarowania babeczek

    Kruszonka:

    55 g mąki pszennej
    5 g kakao
    50 g masła, roztopionego
    50 g brązowego cukru ( lub zwykłego )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Kruszonka

Czekoladowe drożdżowe babeczki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dosypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
    UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
  • 2. Do miski przesiać mąkę pszenną i kakao. Wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać do połączenia i chwilę wyrabiać. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się kleić ale starać się nie dosypywać mąki; ewentualnie tylko oprószać nią dłonie ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).
  • 3. W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę, kakao i cukier umieścić w naczyniu i wymieszać z roztopionym masłem, wyrabiając między palcami na kruszonkę.
  • 4. Standardową formę na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką.

    Gdy ciasto wyrośnie, krótko je wyrobić. Podzielić na 10 równych części ( każda o wadze około 50 g ). Formować kulki, następnie każdą kulkę spłaszczać a na środku kłaść śliwkę ( lub kawałek śliwki, jeśli są one dużych rozmiarów ), obtoczoną w mące ziemniaczanej. Dokładnie zlepiać. Bułeczki wkładać do formy na muffinki, łączeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ). Kiedy babeczki wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

    Piec około 20 minut w 180°C. Wystudzić na kratce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować