Idealne dla łakomczuszków, którzy nie potrafią zrezygnować ze słodyczy,a jednak są na diecie. Zdrowo i mało kalorycznie. Ciasto w środku jest pysznie wilgotne.
1 godz. 20 min
Składniki:
Fasola czerwona - 2 puszki (440g)
Jaja kurze całe - 3 szt
Czekolada gorzka bez dodatku cukru - 50 g (pół tabliczki)
Czekolada mleczna - 50 g ( pół tabliczki)
Kakao naturalne - 2 łyżki
Banany dojrzałe - 2 szt
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Aromat migdałowy - kilkanaście kropel
Dietetyczne czekoladowo-bananowe ciasto z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę opłukujemy na sitku. Obydwie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, bądź w mikrofali. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
2.Fasolkę z bananami przepuszczamy przez maszynkę ( możemy użyć dobrego blendera). Mieszamy z resztą składników, do uzyskania jednolitego ciasta.
3.Keksówkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto do formy.
4.Pieczemy 50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 10 min
5.Ciasto wyciągamy z piekarnika, łapiemy za papier do pieczenia i wyciągamy ciasto z formy. Czekamy aż ciasto ostygnie. Ciepłę podczas krojenia może się rozpadać i przyklejać do papieru
Komentarze