Dietetyczne czekoladowo-bananowe ciasto z czerwonej fasoli

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne dla łakomczuszków, którzy nie potrafią zrezygnować ze słodyczy,a jednak są na diecie. Zdrowo i mało kalorycznie. Ciasto w środku jest pysznie wilgotne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Fasola czerwona - 2 puszki (440g)
    Jaja kurze całe - 3 szt
    Czekolada gorzka bez dodatku cukru - 50 g (pół tabliczki)
    Czekolada mleczna - 50 g ( pół tabliczki)
    Kakao naturalne - 2 łyżki
    Banany dojrzałe - 2 szt
    Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    Aromat migdałowy - kilkanaście kropel
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dietetyczne czekoladowo-bananowe ciasto z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę opłukujemy na sitku. Obydwie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, bądź w mikrofali. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
  • 2. Fasolkę z bananami przepuszczamy przez maszynkę ( możemy użyć dobrego blendera). Mieszamy z resztą składników, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • 3. Keksówkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto do formy.
  • 4. Pieczemy 50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 10 min
  • 5. Ciasto wyciągamy z piekarnika, łapiemy za papier do pieczenia i wyciągamy ciasto z formy. Czekamy aż ciasto ostygnie. Ciepłę podczas krojenia może się rozpadać i przyklejać do papieru
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować