Czekoladowe ciasto z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Choć początkowo byłam do niego dość sceptycznie nastawiona, to wszystko wyszło wspaniale. A teraz kiedy mam zamiar upiec takiego "cukiniowego murzynka" to od razu robię podwójną porcję, bo znika w tempie błyskawicznym ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 szklanki przecieru jabłkowego (gotowy lub domowej roboty)
    1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
    1/2 szklanki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 szklanki (300- 320g) drobno startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru soku)
    3 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Blaszkę o wymiarach 20x20, wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mokre składniki: jajka, cukier, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsyp suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszaj.

    Do suchych składników dodaj mokre i mieszaj, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodaj odciśniętą cukinię i posiekaną czekoladę.
    Gotową masę przełóż do foremki. Piecz około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
    Ciasto wyjmuj z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować